fredag 24. oktober 2008

Framføring - tips etter miniprosjektet i uke 43

1. lite tekst på Powerpointen - du skal snakke og forklare
2. bruk bilder som har med saken å gjøre - sett deg inn i hva det er bilder av, forklar bildene for tilhørerne (med mindre det er helt selvsagt)
3. Kombiner oversiktsbilder og bilder av detaljer - har du et bilde med arkitektur, kan du "zoome inn" og forklare ved hjelp av en billeddetalj.
4. Ikke bruk begrep du ikke skjønner selv - sett deg inn i hva vanskelige ord betyr - da kan du bruke dem, men ta gjerne og forklar dem for tilhørerne. Tilhørerne skjønner hvis du leser opp noe du bare har kopiert og egentlig ikke skjønner bæret av.
5. Lær mest mulig utenat
6. Ved gruppeframføring - la gjerne en styre pc-en
7. Bruk gjerne filmsnutter og musikk, men ikke la tilhørerne vente på at du skal rote det fram - ha det klart, husk å koble til lyd på forhånd
8. Ved større framføringer, må du vite at alt fungerer og hvordan alt fungerer.
9. Google dokumenter er ypperlig når flere skal samarbeide om å lage en framføring

tirsdag 14. oktober 2008

Krimbøker

Kristin tipser oss om:
  • Henning Mankell (Wallander-bøkene m.m.)
  • Karin Fossum
  • Unni Lindell
  • Gunnar Staalesen (om privatdetektiven Varg Veum)
  • Jo Nesbø (eksempelvis bøkene om Harry Hole, eksempelvis Rødstrupe og Frelseren)
  • Arnaldur Indridason (fra Island!, eksempelvis boka Vinterbyen)
  • Liza Marklund (ekspelvis Sprengeren)
  • Jorun Thørring (Tarantellen utspiller seg mye i Paris)

torsdag 2. oktober 2008

Retting - diverse

Jeg legger ved en såkalt kommentarfil. Det er viktig å se på den. Der ligger det forhåpentligvis gode råd og begrunnelse for karakter.
Dere som bruker open office - vær vennlige å lagre filen som word eller som rtf-fil. Skolemaskinen jeg bruker, takler ikke open office.
De fleste oppgir kilder på en eller annen måte, det er bra. Men selv om du bruker fotnote, må du skrive på en slik måte at man ser hva som er dine tanker og hva som du har hentet fra f.eks. Wikipedia. Skriv: Den norske utgaven av Wikipedia definerer "reality-tv som......" (så setter du en fotnote)
Merk at oppgaven tester din evne til å:
a. beskrive og gjøre rede for
b. vurdere og forklare
De fleste er flinke til å beskrive hva reality-tv er (ved hjelp av blant annet eksempler), men mange er litt mer kjappe og overflatiske når det gjelder å vurdere og forklare (der uteblir det helt eller det blir ofte litt overflatisk. "Vi liker å se folk drite seg ut.")